hellofresh-aanbieding-2024
Maaltijdbox » Biologische maaltijdbox

Biologische maaltijdbox

Biologisch eten is goed voor onze gezondheid. We weten allemaal wel dat voeding en onze gezondheid nauw samenhangen. Gelukkig worden we ons steeds meer bewust van de invloed die voeding op onze gezondheid heeft. Ook komen er steeds meer studies die onderzoeken welke invloed biologisch eten heeft op onze algehele fitheid. Er zijn inmiddels verschillende maaltijdboxen die biologische eten promoten. Zowel door 100% te focussen op deze leefstijl, als ook aanbieders die deel biologische ingrediënten gebruiken. Het voedsel zoals het nu wordt aangeboden in de supermarkten, met al z’n toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, geur en smaakstoffen en nog vele andere toevoegingen stemt tot nadenken. Natuurlijk heeft iedere toevoeging zijn “E” nummer en is het daarmee door Europa toegelaten om in de aangegeven hoeveelheid aan ons voedsel te worden toegevoegd. Dit verklaard natuurlijk de toenemende populariteit van biologische producten en voeding. Op deze pagina lees je alles over de verschillende boxen die hierop inspelen.

Welke biologische maaltijdboxen zijn er?

Op dit moment is er in België 1 maaltijd actief die 100% biologisch van aard is, en dat is Ekomenu. Deze leverancier beschikt over alle keurmerken en voert deze gedachte niet alleen door in de ingrediënten maar ook in verpakking, bezorging en andere bedrijfsprocessen. De maaltijden van Ekomenu zijn extra gezond doordat er uitsluitend BIO-ingrediënten worden gebruikt. Er zijn natuurlijk nog meer maaltijdboxen die werken met BIO-producten in hun recepten. Ze kunnen echter niet bestempeld worden als biologische box. Bijvoorbeeld Foodbag, HelloFresh en Veganbox werken met leveranciers die regelmatig BIO-groenten leveren. Hetzelfde geldt voor 15gram en Marley Spoon. 

Wat kost biologisch eten?

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de prijzen van BIO-maaltijdboxen gemiddeld wat hoger liggen. Dat komt doordat deze manier van telen wat kostbaarder is. In de supermarkten kun je deze prijsverschillen bijvoorbeeld erg duidelijk zien in de groeten en fruit schappen. De BIO-boxen van Ekomenu kosten €50 voor 2 personen, waarbij je 3 avondmaaltijden kunt bereiden. Bestel je voor meer personen dan wordt het relatief goedkoper (€70 voor 4 personen, 3 maaltijden). 

 


Kan ik duurzaam vlees en vis bestellen in mijn box?

Je moet eerst weten en begrijpen wat biologisch vlees nu eigenlijk inhoudt. Met BIO-vlees wordt bedoelt dat er bij het tot stand komen van het product geen kunstmatige stoffen worden gebruikt. Planten worden niet besproeid met chemicaliën en dieren krijgen alleen voedsel te eten wat ze ook in de natuur zouden eten. Ook het welzijn van de dieren staat centraal bij Biologisch vlees en vis. Maar dat is nog niet alles, ook staat het algehele welzijn van de dieren centraal. De dieren moeten vrij kunnen scharrelen, rondlopen, grazen of zwemmen en ze moeten voldoende ruimte om zich heen hebben. Ook moeten ze een minimaal aantal dagen per jaar buiten doorbrengen. De transporten van dieren zijn vaak veel te lang en onder erbarmelijke omstandigheden en ook dit is bij biologisch georiënteerde bedrijven allemaal veel beter geregeld en komen zulke misstanden van te lange transporten in te krappe ruimtes niet voor. Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld Ekomenu boxen weet je zeker dat je eerlijk vlees aan je maaltijden zal toevoegen.

Zit er eerlijke kip en gevogelte in de gerechten?

Biologische kippen zijn er, maar ook nogal wat verschillende andere soorten kippen. Beknopt samen gevat zijn er zo’n vier soorten kippen die we nu kennen. De kip die vroeger vrij rond scharrelde op het erf van een boerderij zijn bijna helemaal verdwenen. Alleen de hobby pluimvee houders hebben nog wel kippen rond scharrelen en die zijn ronduit het beste af. Behalve de biologische kippen, zijn bijna alle kippen een onderdeel geworden van de bio-industrie. Hier worden heel veel kippen op een beperkte ruimte gehouden. Wat natuurlijk veel nadelen met zich meebrengt voor de kippen maar ook voor de mensen. Het welzijn van de kippen is in de bio-industrie nu niet bepaald iets waar men zich druk over maakt. Daar is productie het eerste van belang. Wat een kip kost tot deze kan worden verkocht en wat levert de kip dan op. Als je een dier zuiver en alleen als een winst en verlies rekening ziet. Zoals bij de bio-industrie gebeurd. Dan geeft dat toch wel te denken en zal je eerder voor de biologische kippen kiezen. Grofweg onderscheiden we de de scharrel kip, de legbatterij-kip, de vleeskip en de duurzaam gehouden kip. Verschillende leveranciers van maaltijdboxen werken samen met duurzame leveranciers en boerderijen waardoor je zeker dat wat je eet echt gezond is.

Waarom kiezen voor biologische groenten?

Biologische groenten zijn groenten die op een volledig natuurlijke manier worden gezaaid, geteeld en geoogst. Er worden dus bij de deze groenten en fruit teelt absoluut geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook kunstmest en kunstlicht om de groei te bevorderen, worden niet of nauwelijks toegepast in de deze groenten of fruit teelt. Genetische manipulatie is absoluut uit den boze bij biologische groenten en fruit teelt. Bio-groente is geheel natuur zuiver. De zijn ook veel verser en frisser omdat ze geen conserveringsmiddelen mogen bevatten. Er wordt in België streng op toegezien dat biologische groenten die op de markt komen ook daadwerkelijk volgens de strenge eisen worden gekweekt/geteeld. Alleen al het feit dat er in de organische landbouw geen pesticiden worden ingezet is al een enorme winst voor ons milieu. Pesticiden bestaan meestal uit chemische stoffen die in de grond trekken en daar verontreiniging aanbrengen. Door deze pesticiden in de grond wordt ook ons grondwater verontreinigt en neemt de watervastheid en voedingswaarde van de grond af. Deze pesticiden komen uiteindelijk toch terecht bij de mens. Soms door het eten van besproeide groenten of soms zelfs indirect door het eten van besmet vlees of vis. Kies jij voor maaltijdboxen van Ekomenu of gerechten van o.a. 15gram en foodbag, dan weet je zeker dat je lekkere verse groenten gaat koken.

Kan ik ook Bio-zuivel toevoegen aan mijn box?

Biologische zuivel is het meest succes volle en snelst groeiende biologische product. Omdat steeds meer supermarkten deze zuivelproducten in hun assortiment opnemen wordt de vraag steeds groter. En gaan veel boeren over op het produceren van biologische zuivel. Dit komt van koeien die veel in de wei zijn geweest en weinig krachtvoer hebben gekregen. De koeien hebben ook geen preventieve medicijnen gekregen en zijn niet onthoornd. Deze zuivel komt dus van dieren die het veel beter hebben. Ze hebben gegraasd op weilanden die geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen bevatten en hun voer bestaat grotendeels uit Bio-grondstoffen en bevatten geen genetisch gemodificeerde bestanddelen. Sinds 2000 gelden deze eisen in de gehele EU. Ook de melk ondergaat alleen een minimale vereiste bewerking. Er mag geen verse melk uit melkpoeder worden gemaakt. Van de biologische melk worden de meest gangbare biologische zuivel producten gemaakt zoals Yoghurt, koffiemelk, kwark, vla, boter en kaas. In de (food) markt van HelloFresh kun je al heerlijke losse zuivel-boodschappen toevoegen aan je maaltijdbox bestelling.

Zijn er ook biologische dranken?

De grote keuze aan biologische groenten en vruchten sappen bestaan eigenlijk al veel langer, maar nu is er een keurmerk (EKO) wat duidelijk maakt of de groenten en fruitsappen zuiver biologische dranken zijn. De groenten-sappen zoals de wortel- en bieten sappen werden veelal gebruikt bij diversen diëten en kuren gebruikt vaak ook in de alternatieve sector. Lees vooral goed wat er op het etiket staat vermeld of de sappen en dranken zijn gemaakt van biologisch geteelde groenten en fruit. Dus geteeld zonder chemische bestrijding middelen of pesticiden. Er worden aan biologische dranken en sappen geen conserveringsmiddelen of suikers toegevoegd, ze zijn dus 100% puur sap. Als we verder kijken neemt ook het assortiment wijn, bier, thee & koffie flink toe in België.