hellofresh-aanbieding-2024
Maaltijdbox » Vegetarische maaltijdbox

Vegetarische maaltijdbox

Op zoek naar een maaltijdbox zonder vlees en vis? De vegetarische maaltijdbox is enorm populair in België. Ongeveer 6% van de bevolking is vegetariër. Daarbij zien we ook dat Belgen steeds minder vlees eten. Vooral jongeren tot 34 jaar eten minder vaak vlees. De belangrijkste redenen hiervan zijn dierenwelzijn, het klimaat en eigen gezondheid. Ben jij vegetariër en eet je de hele week geen vlees of vis? Of wil jij je vleesconsumptie minderen met een vegetarische maaltijdbox? Op deze pagina lees je uitgebreide informatie over de vegetarische kookboxen in België. We vertellen jou waar je op moet letten en welke leveranciers er allemaal zijn om uit te kiezen.

  • Een vegetariër eet geen vlees, vis of schaaldieren
  • In België stijgt het aantal vegetariërs in rap tempo
  • Ongeveer 6% van de bevolking (zo’n 650.000 tot 700.000) eet geen of nauwelijks vlees en vis
  • Daarnaast zien we ook een sterke toename in het aantal flexitariërs: dit zijn mensen die bewust meerdere keren per week geen vlees en vis eten
  • Vegetarisch eten wordt steeds lekkerder. Het aanbod met vega-recepten groeit enorm en ook vleesvervangers worden steeds beter
  • Vegetarische maaltijdboxen die bezorgen in België zijn: HelloFresh, Marley Spoon, Ekomenu, 15Gram, Foodbag, Familiebox, Veganbox en Simply You box. 

vegetarische-maaltijdboxen-belgie

Welke vegetarische maaltijdboxen zijn er in België?

Ben jij overtuigd en wil jij graag minder of helemaal geen vlees en vis meer eten? Dan is een vegetarische maaltijdbox een uitkomst. Zo’n vegabox bevat alle plantaardige producten voor 3 of meer gezonde, gevarieerde en lekkere gerechten per week. Bijna alle leveranciers van maaltijdboxen bieden tegenwoordig wel een vegetarische variant aan. In de tabel hieronder vind je een overzicht met alle Belgische vegetarische maaltijdboxen die er op dit moment zijn. Per leverancier vind je de prijs voor een 2-persoonsbox en het aantal vega-recepten waar je wekelijks uit kunt kiezen. Klik door voor meer informatie over een specifieke leverancier. 

MaaltijdboxPrijs 2 personen, 3 gerechtenAantal vega-recepten
HelloFresh€43,9512 – 15
Marley Spoon€44,9312 – 16
Ekomenu€49,8915 – 20
15Gram€50,958 – 10
Foodbag€57,008 – 12
Familiebox€44,006 – 10
Veganbox€38,506
Simply You Box€43,506 – 8
Vegetarische maaltijdboxen vergelijken in België

Waarom vegetarisch eten?

Steeds meer Belgen eten een of meerdere dagen per week geen vlees of vis. Dat is niet vreemd, want vegetarisch eten heeft veel voordelen. Je voorkomt veel dierenleed, het is gezond, het is goed voor het milieu en het eten is ook nog eens ontzettend lekker. Hieronder zetten we in het kort de belangrijkste voordelen van vegetarisch eten op een rijtje. 

Goed voor het dierenwelzijn
In België worden er elke dag meer dan 800.000 dieren geslacht voor de vleesconsumptie. Een mens eet in zijn of haar leven gemiddeld 900 dieren. De dieren leven vaak in slechte omstandigheden. Door te kiezen voor een vega leefstijl bespaar je dus veel dierenleed.

Het is gezond
Een vegetarische leefstijl is ook nog eens hartstikke gezond. Wanneer je bijvoorbeeld te veel rood en bewerkt vlees eet heb je een grotere kans op bijvoorbeeld diabetes, beroertes en kanker. Eet je toch graat af en toe een stukje vlees? Neem dan zoveel mogelijk wit vlees (gevogelte zoals kip of kalkoen) of neem wat vaker een stukje vis. 

Draag bij aan een beter milieu
Wanneer je minder – of helemaal geen vlees en vis eet – dan draag je bij een een beter milieu. Vegetarisch eten zorgt bijvoorbeeld voor minder gebruik van water, minder ontbossing en minder uitstoot van broeikasgassen. 

Het is heel erg lekker
Tegenwoordig heb je als vegetariër ontzettend veel keuze in recepten en vleesvervangers. Online vind je een ruim aanbod met duizenden lekkere, gezonde en makkelijke vegetarische recepten. Daarbij is de kwaliteit van vleesvervangers de laatste jaren ook flink verbeterd. Mensen kunnen steeds minder goed het onderscheid maken tussen een echt stukje vlees en een plantaardige vervanger. 

Veelgestelde vragen over een vega-kookbox

Wat is een vegetarische maaltijdbox?

Een vegetarische maaltijdbox is een kookbox met daarin alle ingrediënten en recepten voor 3 of meer vegetarische gerechten per week. De gerechten bevatten geen vlees, vis en schelpdieren maar wel zuivel en eieren.

Welke vegetarische boxen zijn er?

HelloFresh, Marley Spoon, Ekomenu, 15Gram, Foodbag, Familiebox, Veganbox en Simply You box zijn aanbieders van vegetarische maaltijdboxen die in België bezorgen.

Is een vegetarische box duurder of goedkoper dan een gewone box?

Nee, een vega-maaltijdbox is net zo duur als een box met vlees of vis. Wel zitten er prijsverschillen tussen de verschillende leveranciers.

Wat kost een maaltijdbox met vegetarische recepten?

Een box met 3 vegetarische gerechten voor 2 personen kost gemiddeld €45,00 per week. HelloFresh is de goedkoopste leverancier (€43,95). Foodbag (€57,00) en 15Gram (€50,95) zijn een stuk duurder.

Wat zijn de voordelen van een vega maaltijdbox?

Je hoeft niet meer zelf op zoek naar lekkere, gezonde en gevarieerde gerechten. De chefkoks bedenken elke week de lekkerste recepten zonder vlees en vis. Jij hoeft alleen maar de stappen te volgen. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu en is het goed voor jouw eigen gezondheid.