Koolhydraatarme maaltijdbox
“Koolhydraatarm eten, werkt dat?” Eten zonder koolhydraten klinkt vaak een stuk lastiger dan dat het uiteindelijk is. Ondanks dat vetten nog steeds een slechtere naam hebben dan koolhydraten, komt toch steeds meer het besef dat er ook veel gewonnen kan worden door je te richten op koolhydraatarm eten. Maar hoe gaat dit nu in de praktijk? Wat mag je wel en wat mag je eigenlijk niet eten? En welke koolhydraatarme maaltijdboxen zijn er? Hieronder vertellen we je er alles over.
- Bij het koolhydraatarme dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen wordt
- Bij een koolhydraatarm dieet beperk je de inname van koolhydraten tot minder dan 300% van de totale energiebehoefte
- Dat is ongeveer 110 gram koolhydraten per dag (bron: gezondleven.be)
- Dit dieet kan helpen om af te vallen of om de bloedsuikerwaarden te verbeteren
- Helaas is dit voedingspatroon niet voor iedereen vol te houden, en werkt het niet voor iedereen
- Het advies is om een een koolhydraatarm dieet alleen in nauw overleg met een diëtist te volgen
Welke koolhydraatarme boxen zijn er?
- Ekomenu: Koolhydraatbewuste maaltijdbox
Ekomenu is de beste koolhydraatarme box die er is. Deze box bevat alle benodigde ingrediënten en recepten voor 3 of meer low carb gerechten per week. Minder pasta, rijst, brood, aardappelen of andere graanproducten en extra veel groenten, peulvruchten, vlees, vis en vervangers. Wekelijks heb je de keuze uit zo’n 6 – 8 recepten met minder koolhydraten - HelloFresh: eenvoudig voedingswaarden checken
HelloFresh heeft geen speciale koolhydraatarme box, maar wel wekelijks 30 verschillende recepten waar je uit kunt kiezen. Je kan eenvoudig de voedingswaarden per recept bekijken en de gerechten kiezen die laag in koolhydraten zijn. Over het algemeen zijn dit de recepten zonder pasta, rijst en aardappelen. - Marley Spoon: “koolhydraatarm” label
Ook bij Marley Spoon kan je iedere week kiezen uit lekkeren en gezonde koolhydraatarme gerechten. Bij Marley Spoon staan er elke week 30 recepten voor je klaar om uit te kiezen. Wekelijks zitten er ook 4 – 6 gerechten bij met het label “koolhydraatarm”.
Waarom koolhydraatarm eten?
Koolhydraten zijn een goede brandstof voor je lichaam. Na de vertering worden de koolhydraten opgenomen als glucose. Hierna kunnen ze voor allerlei verschillende functies gebruikt worden. Glucose wordt ook opgeslagen in de lever en de spieren, dit geldt als een soort reserve die later nog een keer gebruikt kan worden.
Dit klinkt allemaal niet erg spannend, maar het is wel belangrijk om te weten. Zolang je lichaam namelijk over glucose kan beschikken heeft het geen enkele reden om vet te gaan verbranden. Het gevolg hiervan is dat de overschot aan energie die je lichaam binnenkrijgt wordt opgeslagen als vet.
Door je vooral te richten op koolhydraatarm eten zal je lichaam over moeten schakelen op een alternatief: Vet. Deze overschakeling wordt ook wel ketose genoemd. De vetten die je lichaam als eerste binnenkomen worden meteen gebruikt. Daarna zal je lichaam beginnen aan je eigen vetcellen, precies wat we nodig hebben! Het is wel belangrijk om te weten dat je de rest van de dag niet teveel calorieën binnenkrijgt. Hierdoor heeft je lichaam genoeg aan je voeding en wordt er ook geen vet verbrandt. Eten zonder koolhydraten zorgt dus dat je lichaam overschakelt naar een soort vet verbrand fase, maar daarnaast zul je er ook voor moeten zorgen dat je niet teveel calorieën binnenkrijgt.
Wat is een koolhydraatarm dieet?
Afvallen met een koolhydraatarm dieet is ontzettend populair, dit komt vooral door de goede resultaten op de korte én de lange termijn. Maar ook het grote aanbod aan (lekker) eten dat nog overblijft tijdens het gebruiken van dit dieet zorgt ervoor dat steeds meer mensen kiezen voor een koolhydraatarm dieet. Waarom is dit zo’n succes? En wat kan het voor jou betekenen? We gaan het allemaal hieronder bespreken !
Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een dieet waarmee je het aantal koolhydraten dat je binnenkrijgt stevig vermindert. Vaak gaat het hier dan om producten als rijst, pasta, suikers en (wit) brood. Het lijkt alsof er daardoor niets meer overblijft om te eten, maar niets is minder waar. Veel producten vallen onder de term koolhydraatarm eten en zijn dus gewoon nog te nuttigen.
Er zijn namelijk enorm veel maaltijden en producten beschikbaar die gewoon kunnen worden gegeten tijdens een koolhydraatarm dieet, in tegenstelling tot andere diëten, zoals het cambridge dieet of het eiwitdieet.. En het mooie hiervan is: Ze zijn vaak nog eens erg lekker ook ! Je hoeft dus niet bang te zijn dat je dagenlang met een hongergevoel rondloopt en dat wanneer je eindelijk iets mag eten je het liever laat staan. Variatie is toch wel een beetje de sleutel tot succes en daar ontbreekt het zeker niet aan bij dit type dieet.
Waarom werkt dit dieet zo goed?
Allereerst is het nodig om te begrijpen wat voor soort brandstoffen je lichaam opneemt. Van deze 3 brandstoffen heb je waarschijnlijk al weleens vaker gehoord: eiwitten, koolhydraten en vetten. Alle 3 deze brandstoffen worden op een verschillende manier door je lichaam ontvangen en verwerkt. We zullen uitleggen hoe dat in zijn werking gaat.
Eiwitten
Eiwitten zijn eigenlijk de bouwstenen van je lichaam. Zonder eiwitten krijgt je lichaam het extreem moeilijk en het is daarom ook niet aan te raden deze te schrappen uit je dagelijkse voeding. Eiwitten zijn vooral te vinden in vlees, vis, ei en noten en zaden. Tijdens een koolhydraatarm dieet worden de eiwitten dus ook zeker niet geschrapt.
Koolhydraten
Koolhydraten neigen al iets meer naar de ongezonde kant. Het zijn meestal geen pure producten meer uit de natuur, maar vooral in de fabriek gemaakte voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn: pasta, rijst, fruit, suiker en aardappelen.
Vetten
Als laatste zijn daar nog de vetten. Vetten kunnen worden opgedeeld in twee verschillende soorten: verzadigd en onverzadigd. Onverzadigde vetten zijn van goede invloed op je gezondheid en zijn vooral terug te vinden in noten, zaden, vette vis en gezonde oliën zoals olijfolie. Verzadigde vetten zijn van minder goede invloed op je gezondheid en kunnen vooral teruggevonden worden in gefrituurd eten.
Het is vrij logisch om te zeggen dat (teveel) vetten slecht zijn voor je gezondheid en je dus niet echt gaan helpen bij het afvallen.
Dit is voor een deel waar, maar het is bewezen dat je lichaam een teveel aan koolhydraten juist opslaat als vet ! Gezonde vetten en eiwitten zorgen dus niet voor overgewicht, maar teveel (slechte) koolhydraten juist wel !
Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat deze (slechte) koolhydraten uit de dagelijkse voeding worden geschrapt. Maar vergis je niet: het betekent niet dat er tijdens een koolhydraatarm dieet geen koolhydraten gegeten mogen worden. De inname van slechte koolhydraten wordt alleen verminderd en wordt de focus gelegd op gezonde vetten en eiwitten.
De voor -en nadelen van het koolhydraatarme dieet op een rij
Afvallen door middel van een koolhydraatarm dieet brengt eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee. Naast een paar kleine aandachtspuntjes is het dus zeker een aanrader. We hebben alle voor -en nadelen nog een keer op een rij gezet.
Voordelen
- Moeiteloos rond de 2 kilo per week afvallen (geen jojo-effect)
- Blijven genieten van het eten dat je al deed
- Geen strenge regels en richtlijnen, maar een simpele en goede basis
- Gemakkelijk te volgen zonder met een hongergevoel rond te lopen
- Het ontstaan van veel meer energie, simpelweg door het gebruiken van de juiste voeding
Nadelen
- Voor sommige mensen te langzaam resultaat in het begin
- Lastig te volgen voor mensen met een allergie of afkeer voor producten met eiwitten/gezonde vetten/gezonde koolhydraten
Is het een ingewikkeld dieet?
Wat nu verteld is klinkt allemaal alsof het veel werk is, dat begrijp ik. Maar in de praktijk is het eigenlijk niet zo heel moeilijk. Koolhydraten zijn vooral bekend door producten als aardappelen, rijst, pasta, boterhammen en natuurlijk suiker. En om te gaan afvallen is er eigenlijk maar één ding nodig: minder van deze producten!
Koolhydraatarm eten betekent overigens niet dat je alles moet laten staan, veel producten bevatten bijna of geen koolhydraten. Het betekent dus ook niet dat je helemaal geen koolhydraten meer binnenkrijgt, we proberen ze alleen zoveel mogelijk te verminderen.
Als tweede punt werd aangehaald om niet teveel calorieën binnen te krijgen. Ook dit is niet heel lastig. Als je veel eten zonder koolhydraten nuttigt zal je ook merken dat er vaak minder calorieën in zitten dan bij de producten waar dit wel het geval is. Ook zullen er vaak producten tussen zitten met een hoger gehalte aan eiwitten. Eiwitten verminderen het hongergevoel en daarmee dus ook jouw neiging naar calorieën! Je kan het dus eigenlijk zien als een win-win situatie, je eet minder koolhydraten en daardoor krijg je vaak meteen veel minder calorieën binnen.
Eten zonder koolhydraten
Om voor koolhydraatarm eten te gaan is het natuurlijk wel nodig om te weten waar de koolhydraten zich bevinden. Nu konden we een lijst maken met de producten die je juist niet mag eten, maar een lijst met producten die je juist wél mag eten vonden wij beter. In de onderstaande lijst staan de producten die je gewoon mag blijven eten tijdens het minderen van koolhydraten.
Vis
- Haring
- Zalm
- Kabeljauw
- Schol
- Forel
- Roodbaars
- Tonijn
- Sardines
- Heilbot
Gevogelte
- Eend
- Kip
- Gans
- Kalkoen
- Kwartel
- Struisvogel
Schaaldieren
- Garnalen
- Oesters
- Krab
- Mosselen
- Inktvis
Mosselen en oesters bevatten wel iets van koolhydraten, hiervan is het aan te raden om maximaal 100 gram per dag te nuttigen.
Vlees
- Varkensvlees
- Lamsvlees
- Vleeswaren
- Kalfsvlees
- Wild
Vleeswaren zijn overigens niet altijd koolhydraatarm eten, dit ligt vaak het aan het soort vleeswaren, kijk dus goed op de verpakking wat het aantal koolhydraten zijn.
Groenten
Bij groenten is het niet echt noodzakelijk om erg goed op te letten. Bijna alle groenten bevatten weinig tot geen koolhydraten. Het is wel belangrijk om op bonen en erwten te letten, deze bevatten veel zetmeel en zijn dus vrij koolhydraatrijk. Ook veel wortels en knollen bevatten grotendeels uit zetmeel. Hierbij kan gedacht worden aan de aardappel of rode bietjes.
Eieren
Eieren zijn koolhydraatarm en kan je dus gerust blijven eten. Toch zitten er vaak wel wat meer vetten in de eierdooier, maar een
gekookt of een gebakken eitje is helemaal geen probleem.
Kaas
Kazen zijn ook een goed voorbeeld van eten zonder koolhydraten. Ze bevatten helaas wel iets meer vet en daardoor is het aan te raden om een magere variant te nemen.
Pasta
Dit is een lijst vol met eten zonder koolhydraten, maar we wilden deze er toch even bij zetten. Pasta is namelijk helemaal niet koolhydraatarm en kunnen beter vermeden worden.
Melkproducten
Veel melkproducten bevatten koolhydraten, maar toch is niet verkeerd om af en toe een melkproduct mee te nemen uit de supermarkt. Probeer wel een magere variant te nemen zoals karnemelk of magere yoghurt.
Noten, pitten en zaden
Ook de noten, pitten en zaden zijn een voorbeeld van koolhydraatarm eten, je kan ze dus gerust blijven eten. Probeer wel op de soort te letten, suikerpinda’s zijn bijvoorbeeld weer niet zo handig.
Olie en vetten
In de volgende olie en vet producten zitten geen koolhydraten, maar probeer niet teveel van te nemen.
- Boter
- Mayonaise
- Sojaolie
- Kokosolie
- Zonnebloemolie
- Plantaardige olie
- Walnootolie
- Koolzaadolie
Dranken
Hoe meer toevoegingen van suikers en zoetstoffen er aan de dranken zitten, hoe minder koolhydraten. De volgende dranken zijn daarom goed om te nuttigen:
- Mineraalwater
- Kruidenthee (geen suiker)
- Frisdranken (light)
- Bronwater & kraanwater
- Mineraalwater
- Koffie en thee (geen suiker)