hellofresh-aanbieding-2024
Maaltijdbox » Veganistische maaltijdbox

Veganistische maaltijdbox

Volg jij een VEGAN-leefstijl? Waarbij je dus geen vlees en vis eet, maar ook geen producten wilt gebruiken waar dierlijke materialen in verwerkt zijn? In veel normale ingrediënten die je bij de supermarkt koopt (of ook bij de reguliere maaltijdboxen) zitten dierlijke bestandsdelen. De speciale veganistische maaltijdboxen houden hier echter rekening mee en zorgen ervoor dat je 100% plantaardige voeding binnenkrijgt. Puur natuurlijk en vaak ook (deels) biologisch. Dat maakt het geheel extra gezond en smaakvol. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over deze vegan-boxen.

Waarom wordt veganisme steeds populairder in België?

Veganisme is een levenswijze die door steeds meer Belgen wordt nagestreefd. Men eet daarbij geen dierlijke ingrediënten en probeert ook het gebruik van dierlijke materialen zoals kleding of andere producten te vermeiden. Men kan dit doen vanuit verschillende overwegingen: bijvoorbeeld smaak, gezondheid, allergieën, duurzaamheid/milieu of gevoel rondom dierenleed.

Welke verschillende plantaardige maaltijdboxen zijn er?

Er zijn veel aanbieders die vegetarische recepten aanbieden op structurele basis. Ook kun je daar doorgaans wel 1 of 2 vegan-recepten kiezen. Maar een echte 100% plantaardige box wordt het daarmee nog niet. Toch zijn er 2 aanbieders die een stap verder gaan. Bij Ekomenu en Veganbox kun je namelijk echt vinden wat je zoekt. Een uitgebalanceerd aanbod aan plantaardige maaltijden dat wekelijks vernieuwd. Vrije keuze uit uitsluitend 100% gezonde, eerlijke en duurzame maaltijden. Goed voor je lichaam en het milieu. Hieronder lichten we beide boxen kort toe:

1. Veganistische box van Ekomenu

Als eerste noemen we hier de heerlijke veganistische kookbox van Ekomenu. Binnen het Ekomenu “mijn persoonlijke menu” kun je expliciet kiezen voor deze leefstijl. Het systeem zal dan alleen maar gerechten tonen die voldoen aan deze criteria. De vegetarische recepten zonder vlees en vis vallen dus niet onder deze categorie aangezien daarin wellicht nog wel ingrediënten met een dierlijke oorsprong zitten. Als je kiest voor de VEGAN eetpatroon zijn er wekelijk 5 keuzes. Je bent vrij om te bepalen welke maaltijden jij laat thuisbezorgen. Je kunt eventueel ook bepaalde weken 4 of 5 recepten bestellen, bijvoorbeeld wanneer je vrienden op bezoek krijgt. Een andere mogelijkheid is een mix tussen zowel gerechten met vlees of vis en vegan-eten. Dat kan handig zijn op het moment dat 1 huisgenoot graag wel vlees of vis wil eten (bijv. kinderen).

2. Plantaardige box van Veganbox

Ten tweede zijn er de kookboxen van Veganbox. Deze aanbieder heeft slecht 1 pakket in het assortiment met daarin een vrij keuze uit 6 verschillende gerechten. Deze boxen zijn verkrijgbaar voor 2 of 4 personen en bestel je voor 2 tot 4 avondmaaltijden per week. De prijs van deze gerechten liggen in lijn met de reguliere boxen van andere aanbieders. Het is dus niet zo dat dit type maaltijden duurder is.

Top 10 vegan maaltijden 2024

Door de jaren heen hebben wij veel verschillende maaltijdboxen getest en honderden recepten gekookt. We hebben een top 10 samengesteld van plantaardige gerechten die je zeker eens moet uitproberen. Ze zijn te bestellen bij een van bovengenoemde aanbieders.

  1. Gevulde aubergines met linzen en couscous
  2. Oesterzwamburger met Radicchio op een spinaziebroodje
  3. Sesamrijst met sticky paddenstoelen en zoetzure radijsjes
  4. Pita met falafel en verse tzatziki en knapperige rauwkost
  5. Thaise kokos-zoete aardappelsoep met pinda en koriander
  6. Linzen niçoise met olijven en pompoenpitten
  7. Stamppot met paksoi en kastanjechampignons
  8. Kruidige linzenstoof met bulgur en ras el hanout
  9. Spicy Tempeh Noedels met broccoli en gele winterpeen
  10. Tempeh kebab op flatbreads met groene paprika en tomaat

Is 100% plantaardig eten lekker?

Het antwoord daarop is natuurlijk verschillend per persoon. Iemand die gewend is om vegetarisch te eten zal het verschil echt niet proeven. Mensen die een stukje vlees of vis bij de maaltijd zijn gewend zullen wel even moeten wennen. Plantaardige maaltijden bevatten vaak extra veel groenten, noten en zaden waardoor ze heel gezond zijn.

Is veganisme een gezonde leefstijl?

Ja en nee. Het eten van uitsluitend veganistische gerechten kan ervoor zorgen dat je bepaalde belangrijke voedingsstoffen / vitamines mist. De meningen zijn hierover aardig verdeeld. Er zijn veel voedingssupplementen ontwikkeld die een oplossing bieden voor dit probleem. Juist voor jongeren (kinderen) en ouderen (senioren) kan dit voor extra problemen zorgen.

Zijn er maaltijdboxen met losse vegan-recepten?

Ja, bij o.a. HelloFresh en Marley Spoon kom je regelmatig recepten tegen die onder deze noemer zouden kunnen vallen. Hetzelfde geldt bij Foodbag en 15gram. Vegetarische maaltijden hebben namelijk doorgaans veel overlap met plant-based recepten. Door goed te kijken naar de ingrediëntenlijst en voedingstabellen op de receptenkaarten kun je vooraf bekijken of een bepaalde maaltijd geschikt is.